Nakenselfies

Såg det här klippet och fick feeling*.


Jag tycker hela den här grejen med nakenselfies är så sjukt intressant. Jag minns när jag läste Savage Love för kanske fem år sedan och folk började skicka nakenselfies till varandra, då var jag typ chockad och lite rädd. Typ Nämen vad gör ungarna? Vet de inte att bilderna finns kvar för alltid på nätet? och dylikt, som folk fortfarande säger om de är över en viss ålder.

Det kommer inga priser för att fatta varför män skickar kukbilder till folk de inte ens känner (tydligen, inte för att jag har fått några, era lata jävlar). Självklart handlar det om att på ett passivt sätt kunna utöva sexuell makt, som blottare fast socialt acceptabelt. Det är ju såklart mer socialt accepterat för män att skicka nakenbilder, eftersom mäns nakna kroppar inte anses som något värt att betala för typ.

Samhällets representant är som vanligt en man, och män kan se nakna manskroppar när som helst men de måste betala för att få en kvinnokropp och därför anses det som att kvinnan luras till något, är korkad eller billig när hon ger bort något hon bör ta betalt för. (Inte som individ, men som kön.) Kvinnors bröst får finnas till i vissa situationer, på vissa platser, till exempel i reklamer, i tidningar, kanske på stranden. Kvinnor får inte promenera omkring med naken överkropp nedför gatan, säger samhället. På gatan skall kvinnor vara täckta, åtminstone till en viss gräns. Den gränsen är såklart glidande beroende på hur kvinnan ser ut – en tjock kvinna bör täcka sig mer än en smal, till exempel. Blablabla, allt detta är självklart.

Skärmklipp

Trenden att män sexuellt trakasserar och skickar oönskade nakenbilder till kvinnor är varken särskilt intressant eller oväntad. Det är en självklar utveckling eftersom (vissa) män nu en gång för alla vill utöva sexuellt våld mot kvinnor för att må bra eller ha kul.

Nu när jag funderar på hela den här grejen med att flickor och kvinnor tar bilder på sina nakna kroppar tycker jag att den är så sjukt intressant. Den är som en sexuell revolution. Självklart gynnas männen. I det långa loppet gynnas ju män av typ all utveckling i patriarkatet men man kan ändå inte låta bli att imponeras över kvinnors  fuck you-attityd när det gäller detta. Att avdramatisera sina nakna, sexuella kroppar och göra dem till något de själva ger bort istället för säljer, det är en rätt intressant handling.

Att göra sig själv till sexuell, kanske till och med hora, kanske till och med på viss nivå härma det sexuella och säljbara objektet men ändå göra det som en egen handling, det är ju superintressant. För att man vill. Det kan vara destruktivt att dokumentera sin nakna kropp, man blir sårbar, men tar handlingen som skulle kunna skada en och gör det istället till ett maktutövande.

Jag minns nittiotalets glamourmodeller som insisterade på att de sålde bilder av sina bröst för att uttrycka sin sexualitet, en feministisk handling. Det har nu blivit en sådan stor trend att unga kvinnor på riktigt är nära att göra kvinnokroppen osäljbar eftersom den är gratis. Självklart är inte allt kvinnor gör feministiskt och det är väl knappast feministiskt i sig att som individ ta en bild av sin kropp och sedan välja vad man skall göra med den, men trenden är ändå sjukt intressant. Det skall bli så spännande att se vad som gömmer sig på andra sidan den här vågen.

Håhåjaja. Jag har jättemånga andra tankar om detta men jag skall nog sova lite. Lämna gärna kommentar med era tankar.

 

 

 

* Gud, är så sjukt jävla gammal att det inte ens är roligt när jag gör en grej av det längre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s