En kvinnas liv

Jag, Lady Dahmer och Flickvänsmaterialet har en podd. Till podden har vi en facebookchatt där vi diskuterar sånt som kan vara bra att ta upp i podden. Ibland ser den ut såhär:

Hanna: Jag tycker vi ska prata om förlossningsdepressioner och samhällets skyddsnät.
Lisa: Jag tycker vi skall prata om THE DUKE OF BURGUNDY. Den tyckte jag var bra.
Natashja: Jag tycker vi skall prata om hälsohetsen.

Men oftast ser den ut såhär:

Hanna: Hörni, har ni sett att Alexander Bard har uttalat sig? Han är så jävla irrelevant och ful.
Lisa: Alltså jag mår så jävla dåligt.
Hanna: I’d give my life att ha Alexander Bard förpassad tillbaka till nittiotalets jävla vadderade väggar där han hör hemma.
Lisa: Grät vid mitt skrivbord idag igen. Tänker att jag kanske aldrig blir befodrad eftersom jag hanterar stress genom att gråta vid skrivbordet.
Natashja: Jag skall skriva en krönika för etc. Jag funderar på att skriva om hälsohetsen.

Imorse pratade vi om detta att vara kvinna och leva i heterofamilj. Det är så svårt det här med vad man kan skriva om strukturellt och vad som blir att man kastar skit på sin livskamrat men jag tror vi alla kan känna igen oss i att anledningen till att vi har så jättejättesvårt att ”släppa kontrollen” över vad som händer i familjen är för att familjemannen är skit på att vara förälder och vuxen.

Lady Dahmer skrev lite om detta att män inte närvarar i familjen, och vill ha ett riktigt bra exempel på detta kan vi ju vända oss till Cissi ”Heterosamborelationer långt ord va” Wallin:

Cissi WallinDetta är alltså till svar när kvinnor klagar över att deras sambo faktiskt inte ser skräp eller glömmer att packa gympapåse. Ja, ni läser rätt. Till och med när män är idioter är det kvinnors fel, för mammor ”curlar sönder” sina barn. Dessa förvuxna jättebebisars pappor är ju såklart inte ansvariga av någon anledning, för även om papporna varit frånvarande hela jättebebisarnas uppväxt och visat vad det är att vara man, är det mammas fel för mamma har ansvar för barnet.

För att raljera ytterligare: Cissi skriver att hon tycker att det är en dum fördom att föräldrar vill ha barnen på pedagogisk verksamhet för att föräldrarna skall kunna vårda sina bakfyllor. Jag tycker det är en dum fördom att alla morsor åker hem och curlar sönder alla män så att de stannar i växten och för alltid förblir tvååringar.

Jag menar, vad är det egentligen för jävla ribba som läggs? Att man inte måste organisera vartenda projekt, typ se till att det finns blöjor och säsongsriktiga kläder i rätt storlek på förskolan? Att torka golvet när det är täckt av stora svarta fläckar?

Det är ju verkligen så jävla vettigt att behöva driva alla projekt om de inte blir genomförda annars. Vadå, skall vi skamma kvinnor för att de har ”kontrollbehov” typ behov av att dubbelkolla eftersom mannen i familjen är ”söndercurlad”?

Inte för att Cissi Wallin på något sätt är särskilt unik om detta. Jag tror absolut inte att Cissi Wallin är dum i huvet eller kortsynt eller något sådant. Jag tror bara att hon är en röst för en generation, och att denna generations röst fortfarande anser att allt är mammas fel och kvinnans ansvar. Även om det är pappas fel är det på något sätt mammas fel, för mamma har i slutändan ansvar för familjen och för att se till att familjen är jämställd.

Annonser

2 thoughts on “En kvinnas liv

  1. Jag tycker du skriver roligt och bra! Saknar ofta diskussioner om strukturer i samhället. Tycker det är befriande för det slutar att individualisera problemen.Jag blir liksom mer lugn. (Egentligen borde jag ju bli orolig, strukturer är svåra att förändra) men jag tror du fattar vad jag menar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s