De glömda drömmarnas grotta

Kvinnokönet och kvinnokroppen är ju explosiva ämnen, ständigt aktuella, ständigt kontroversiella.

Kvinnokroppen är ju av tradition sett som något mystiskt, kraftfullt, magiskt – den första kända avbildningen gjord är en venusfigur av en naken kvinnokropp. Vulvan är tydligt karvad och kroppen är huvudlös. Detta är ingen person av kvinnokön, det är en symbol.

https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/VenusHohlefels2.jpg

Fast forward 37000 år. Cameron Diaz skapar svallvågor med sina uttalanden att (kvinnors) damerna inte måste ta bort sitt kroppshår. Jag himlar med ögonen över dramat: det mesta av hennes argument verkar bestå av argumentet att man skall behålla ett ”litet draperi” som inslagspapper, och när hon ger sin vulva till en potentiell framtida partner skall denne få öppna den ”fantastiska blomman” själv. Dessutom är det behändigt att dölja hängiga blygdläppar med hår, enligt Diaz. Men ändå. Då de mest patriarkala av anledningar (se vackrare ut, var mer mystisk) inte är nog för att göra tanken om kroppshår mindre kontroversiellt ser vi ju en bild lika tydligt som vi ser en slätrakad kvinnas invuxna hår.

Kvinnors kroppshår är alltid kontroversiellt. En orakad kvinnokropp är ett ställningstagande: jag väljer att inte underkasta mig samhällets syn på knullbarhet. Hennes kön eller ben blir symboler på samma sätt som Venus of Hohle Fels är en symbol, hennes kropp blir för åskådarna en symbol snarare än ett skepp som bär människan inom. När skyltdockor har pubeshår är det givtevis samma skyltdockor som tidigare förfärat hela sverige med sina sexistiska skitreklamer, eftersom hipstersexism och alternativa hårstilar passar varann som handen i handsken. Kontrovers! Presentatör för melodifestivalen (som jag inte sett) har orakad armhåla – kontrovers! Åskådare till melodifestivalen har orakad armhåla – kontrovers! Alltså, inte för att vara sådan, men är folk inte lite väl lättkränkta om man blir helt kränkt av en hårig armhåla om armhålan tillhör en person som är kvinna?

Annonser

2 thoughts on “De glömda drömmarnas grotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s