Kvinnosporter

Sport är ju traditionellt väldigt könsladdat. I och med att idrott inte sällan är fysiskt ansträngande, uppjagande och socialt är det lite av en tradition att damerna istället för att deltaga i festiviteterna skall sitta och applådera från läktaren, eller allra helst dämpat applådera ensam, i hemmets trygga vrå med händerna fulla av broderier. Vissa sporter är passande damsporter – konståkning, tennis, volleyboll – sporter där damerna visar skönhet. ”Men volleyboll är inte alls en sådan sport!”, säger nu idioten. ”Volleyboll är en tuff sport där man kämpar stenhårt, svettas och tar i!” Nå, ingen har väl glömt fiaskot i 2012 års olympiska spel, där volleyboll spelades i minimala bikinis med slogans på rumpan och kameror som zoomade in på hud istället för sport.

Bara en idiot kan tro att samhället nu är jämställt bara för att kvinnor har rösträtt. Vi glömmer ofta att kvinnor ens finns, i sport såväl i andra delar av samhället. Vi glömmer att damerna vinner titlar och jublar när herrarna tar hem samma titel för att det är ”första gången det hänt” på typ tusen år, vi fnyser avfärdande åt damlandslaget trots att de presterar mer än herrarna men är ändå sämst pga har ej kuk (kuken är viktig när man spelar, det tillåter övermänsklig balans). Först och främst är herrarna idrottare, medan damerna tydligen skall vara sveriges kuttersmycken och hånas för sina utseenden.

Sverige, som bröstar sig med dansande pappor i melodifestivalen och tydligen tycker att vi kommit så långt att vi numera lever i ett matriarkat (enda logiska slutsatsen till tesen ”feminismen har gått för långt”?), verkar sakna den gamla goda tiden då herrlandslaget var helyllegrabbar och damlandslaget endast utövade sporten bikini.

Och inte bara Sverige! Överallt i väst talas det om hur långt vi har kommit, som om kvinnor liksom bör nöja sig och tacka ödmjukast, goa herrn, för de mänskliga rättigheter vi numera åtnjuter, precis som riktiga människor! Eller kanske troligare, kritiken feminister får eftersom de antingen vill vända världen till ett matriarkat där herrarna behandlas (flämt!) som kvinnor gör idag, eller också påstås det att vi redan är där. Herrarna är de som är riktigt förtryckta eftersom de kan bli anklagade för våldtäkt och få dåligt rykte, fast man vet hur förvirrande det är när tjejer säger nej, herrarna blir förtryckta på riktigt eftersom de får betala drinkar utan att ens få tafsa lite som tack.

Varför måste det vara såhär överallt? I en värld där alla är totalt utmattade och inte orkar ha mer snack om sexism och feminism och orättvisa, varför är det såhär överallt? Jag vet att alla är skittrötta på att höra arga feminister prata, jag vet det. Men kan vi inte bara försöka sluta då?! Systrarna Williams är inte bara atleter, de är ickevita kvinnor och atleter. Jag vet hur jävla jobbigt det är att ge upp privilegierna, men kom igen.

Annonser

2 thoughts on “Kvinnosporter

  1. Mycket bra skrivet! Jag fattar inte hur de här strukturerna bara kan fortsätta och fortsätta, i all oändlighet känns det som. Jag säger som Ordterror-Jenny: ”Att det fortfarande finns människor som inte förstår bättre förvånar mig. Har de liksom levt under en sten eller nåt?”

    Vill tipsa om ett radioprogram med Håkan Larsson om sexism inom idrotten, mycket tänkvärt. Länkarna dit finns i inlägget här: http://calleism.wordpress.com/2012/09/11/om-manniskor-blir-provocerade-vet-jag-att-jag-har-traffat-ratt/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s