Viktigaste jämställdhetsfrågan

Dagens man utnämns idag till Fredrik som specificerar vilken den viktigaste jämställdhetsfrågan ändå måste vara och därmed äntligen klargör vilken fråga vi får diskutera.

Ni vet alla diskussioner om föräldrapenning, könsroller, sexism, sexuella trakasserier, våldtäktskultur och Fru Gårman? Vi kan äntligen lägga ner dem och fokusera på den där mycket viktigare frågan alla säger till oss att fokusera på men aldrig riktigt tar sig tid att specificera – och varför skulle de? De har väl bättre saker för sig, till skillnad från en annan.

Viktigaste frågan

Så stort tack till Fredrik som äntligen förklarat vad som är frågan som är värd att läggas tid på. Tack! Nu måste jag bara fundera ut vilka frågor som kanske kan påverka den här viktigaste frågan, så jag får ett facit av okej ämnen. Kanske könsroller som kan leda till självmord hos män? Eller hur dåligt män mår av könsroller i våldtäkskulturen som gör att de måste ta livet av sig? Påminn mig om att alltid nämna att det är synd om män i alla inlägg, så att ingen kommer och tror att jag skriver för kvinnor och att det är gott nog att fokusera på hur könsrollerna och våldtäktskulturen fokuserar på kvinnor, när den viktigaste jämställdhetsfrågan handlar om att det är orättvist för män.

För en tid sedan grälade jag med en f.d. pojkvän-ish på facebook om feminism. Han skrev att han var arg på feminismen och tyckte att den var hycklande eftersom den bara tog upp kvinnors problem, och inga kvinnor öppnade mansjourer eller krävde samma rättigheter för pappor. Då är det inte riktig jämställdhet, menade min gamla flamma, eftersom det inte är lika mycket kamp åt alla kön. Och jag tänker – hur tror dessa människor att feminism fungerar? Hur fungerar jämställdhet? Det kan inte bli för jämställt, det kan inte bli orättvist jämställt, det funkar inte så – så hur tror dessa människor att saker och ting fungerar? Varför tar män livet av sig? För att de lider av samhället vi lever i, ett samhälle där de uppmuntras att stänga inne känslor och håna känslighet som kvinnligt och mesigt och så tar de livet av sig. Och hur kämpar feminister inte för en förändring här? Feminister kämpar för en enorm förändring – de kämpar för att föräldrar skall ta samma ansvar för barn och hem oavsett kön, de kämpar för att män och kvinnor tillika skall få uttrycka sina känslor utan att dömas som kvinnligt och mesigt hysteriska. Vari ligger då problemet? Problemet ligger i att man inte skriver om män när man skriver om sexismen och könsrollerna. Man skriver att man vill ändra könsrollerna, man skriver hur detta påverkar kvinnor positivt, och läsaren surar och skriker ”Men jag då?! FOKUSERA PÅ MIG!”som en ilsken tvååring under ett samtal mellan två vuxna.

Problemet ligger inte i att feminismen inte vill förändra saker och ting för män. Feminismen vill förändra en hel del för män. Problemet ligger i att män inte kan acceptera att inte stå i fokus, inte ha huvudrollen i dessa förändringar, inte är den uttalade anledningen till att de sker, och därmed är det inte gott nog.

Jag undrar hur många män som egentligen bryr sig om rättvisa, som är villiga att ge upp privilegier för att det är rätt? Som inte använder killjourer som en debattpunkt för att visa hur orättvist det är med tjejjourer, utan faktiskt tycker att män skall ha en annan position i samhället, faktiskt kämpar för att öppna känslodörrarna bland sina bröder? När jämställdheten används som slagträ är politiken ett spel för galleriet. Ni har all makt att genomföra allt ni vill förändra, män. Det handlar bara om att bita ihop och inse att det kommer till priset att kvinnor också tjänar på det.

Annonser

5 thoughts on “Viktigaste jämställdhetsfrågan

  1. ”Fredrik” har dessutom ”kommenterat” samma sak lite här och lite där på bloggar, tycks det. Copy/paste-kommentarer som inte anknyter till det de kommenterar på är ju rätt meningslösa (även om de förstås kan vara en intressant utgångspunkt för analys och diskussion, som här!). Det blir så tydligt att det egentligen inte är en faktisk diskussion som efterfrågas då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s