”Vi föds lika”

Sådant här tycker jag är så himla roligt.

OLIKA

För jag tänker, finns det någon i världen som påstår att alla föds likadana? Att alla människor föds likadana men sedan fostras in i en personlighet? Alltså, kan det bli mer fel än att blanda ihop ”alla är lika” med ”alla är olika”? ”Hypotesen vi föds lika” är så jävla halmgubbe. Hur kan alla ha samma personlighet? Hur kan alla män ha samma personlighet, samma drag – och vad innebär det om en man är utan dessa drag? ”Höhö, kvinnor är omhändertagande och män är kåta”, innebär detta att jag i förhållanden där jag och min pojkvän inte levt upp till detta varit en transsexuell man med vagina och transexuell kvinna med penis? Vad menas egentligen?

Vi föds olika, men vi fostras efter vårt kön. På samma sätt som vår hudfärg inte skall spela roll i vår personlighet så påverkar det ändå hur vår omgivning behandlar oss. Och även om vi föds in i ett generellt beteende pga vårt kön är detta totalt omöjligt att bevisa, och även om det vore fallet att det faktiskt gick att bevisa är det på intet sätt en anledning att generalisera kring könen. Det finns fortfarande ingen anledning till att kvinnor skall generellt tjäna mindre pengar eller generellt vabba med än män, även om det nu vore så att kvinnor är känsligare än män rent biologiskt. Det finns ingen anledning att våra liv skall styras efter vårt kön.

Det finns helt enkelt ingen anledning till varför jag skall behöva leva som kvinna snarare än som person. Att kämpa för ”biologiska skillnader” är att kämpa för att könsroller och gammal sexism skall leva kvar, att vi för alltid skall vara våra kön. Att fira skillnaderna mellan könen handlar i realiteten om att kräva att könen är likadana.

Slutsats: Även om vi föds med egenskaper efter kön är detta inte något som borde ha någon som helst påverkan på våra liv. Men kom inte och säg att genus handlar om att alla föds lika, för det är precis tvärtom. Vill du se individen, så sluta stirra på hens kön och bestämma hens personlighet utifrån vad hen har mellan benen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s