Tänk om man sade så om invandrare

Det pågår ju just nu en debatt mellan Lady Dahmer och Elaine Eksvärd, rörande huruvida alla män förtrycker alla kvinnor, för att låna Fannys fras.

Jag kan absolut förstå hur provocerande det är att som man få stå till svars för andra mäns missdåd, och Michael är med största säkerhet inte alls en man som våldtagit eller slagit damer. Med största säkerhet är det inte så, eftersom det bara är väldigt få herrar som gör sådant (i europa), precis som Eksvärd skriver. Däremot tror jag absolut att det finns ganska många herrar som är snuskgubbiga, vilket är precis tvärtemot vad hon tror.

Den här tanken att man måste ha våldtagit för att vara ett äckel eller sexistisk, det tycker jag är problematiskt. Det handlar givetvis inte om individuella män utan om en struktur som säger att det är mer än okej att tafsa på krogen, glo, kanske komma med kommentarer om utseende på arbetsplatsen, vara hotfull eller medvetet ignorera avvisanden i flirtsammanhang… det är inte bara okej, det är förväntat, för det är så samhället ser ut. Denna samhällsnorm gör att det är inte en extrem minoritet som är ett problem, det är tillräckligt många för att detta beteende skall anses korrekt och damer som protesterar som bråkiga. Jag menar, herregud, sådär mycket liv bara för att han gav en komplimang, vilken glädjedödare.

Det är förnedrande för män att bli ihopklumpade med våldtäktsmän eller snuskgubbar eftersom ingen vill se sig som en sån där. Alla är schyssta killar, schyssta killar som kanske dricker lite och kanske bara vill känna lite, och när hon är sådär jävla fin måste man väl få säga nåt eller? Kanske inte varje gång, men det har nog hänt de flesta. Tanken att det är en rättighet att få säga eller göra vad man vill, även om det gör kvinnor obekväma, den tror jag finns någonstans i ganska många män vid ett eller annat tillfälle. Det är det som är problemet, att vi stänger ner alla definitioner av sexuella trakasserier utom just hollywoodvåldtäkten, med mannen som en dreglande galning och kvinnan som en skrikande och svimmande blek duva. Många kvinnor blir våldtagna vid något tillfälle, de flesta av någon de känner och litar på. De allra, allra flesta (för att inte säga alla) kvinnor blir sexuellt trakasserade regelbundet. Att säga att det bara är en minimal procent, en extrem minoritet, som drar höhö-skämt eller bara måste försöka få en i säng trots att hon inte är intresserad, det tror jag är fel.

Diskussionen handlar i grund och botten om något annat, detta att kvinnor kan känna sig otrygga att bli visiterade av män, men genast vänds den till något annat – men jag har aldrig våldtagit! Du får inte generalisera så! Alla män våldtar inte. Däremot ser samhället ut så att män anses ha rätt att bete sig ganska äckligt utan att det är ett problem, det ser ut så att kvinnor blir konstant påminda om vår sårbarhet, att vi bara är en skogspromenad ifrån våldtäkt. Ni kan väl inte klandra oss om vi beter oss lite nervöst i det sammanhanget?

Annonser

2 thoughts on “Tänk om man sade så om invandrare

  1. Ping: Jag är så populär | mondokanel

  2. Ping: Låt mig ge mig in i diskussionen | mondokanel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s