Frågesvar! Hurra, Lisa är åter!

SPOILER ALERT: För alla som inte sett filmen SALO eller läst boken 120 DAYS OF SODOM och planerar att göra detta – spoiler alert i svaret till Sams fråga.

 

Ni kanske har svårt att tro det, men ja. Lisa har kommit tillbaka till er. Endast för en kväll, då jag imorgon skall till Lysekil och somra med familj, men jag känner ändå att jag är skyldig er en glad hälsning från sveriges framstjärt, Västerås, innan jag beger mig.

Schmenus frågar: HUR kan du låta bli att blogga under en så lång tid.

Svaret är enkelt. Jag sysselsatte mig med att fundera över lustiga bloggar jag kunde skriva i framtiden, baserade på min irländska upplevelse. Resan var i stort sett en mardrömslik upplevelse, bortsett från trevliga träffar med vänner och härliga sommardagar i parken. Hela irland svämmade över med knarkare, fyllon och sorgsna bevis på kapitalismens offer, underklassen. Jag såg varje dag dussintals människor med stora, blödande sår i ansiktena från heroinrelaterade sjukdomar, gravida späda fjortonåringar som sög på cigaretter och budgetkoffeindricka, svärande femåringar i smink, magtröjor och hår som härmade 80-talets Madonna, fast färggladare. Jag skojar inte. Det var så. ”Femåringar, Lisa? I horsmink och magtröja? Som svär och springer omkring och förolämpar busschaufförer och fyllon? Du överdriver!” Nej, jag överdriver inte. Det var så. Antingen har irlands klassamhälle blivit mer tydligt, eller också är det jag som tycker att det är mindre charmerande när jag inser vad det egentligen innebär. Jag bodde i ett ghetto, och den enda anledningen till att jag inte har mer bildbevis är för att jag var totalt livrädd att infödingarna skulle känna sig förolämpade av att jag tog bilder och komma fram och döda mig. Nå, så här ser husen bredvid mina svärföräldrar ut. Ignorera solskenet – det var irlands bästa sommar på flera hundra år med ”varmt” väder, som de beskrev det på väderleksrapporten.

DSCF2564

 

SannaM frågar: Fråga: [Du blir] icke av med mig. Hur känns det? :-) Fråga två: Vilka är dina favoritbloggar, säg topp 3? F3 (du fattar): Vilka tre filmer skulle du rekommendera till en sån som jag? F4: Vilken bok kommer du definitivt läsa i sommar?

S1. Det känns bra. S2. Jag har nog inga direkt, utom Åsiktsregistret. Fast om sanningen skall fram är det för att jag egentligen inte vet så mycket om bloggare och inte kan några andra än ni två som kommenterar regelbundet, och jag vill inte verka jättetråkig och tycka samma som alla andra. S3. För en sådan som du skulle jag rekommendera:

  • SALON KITTY: Baserad lite löst på en sann historia om hur nazisterna öppnade upp bordeller under andra världskriget för att underhålla sina soldater. Eftersom du gillar filmer som utspelar sig under andra världskriget.
  • KILLER JOE: En familj planerar att anlita en polis som frilansar som lönnmördare, och tvingas ge honom den charmerande utvecklingsstörda dottern som garanti då de inte har råd med förskottsbetalningen. Eftersom du gillar romantiska komedier.
  • CRUISING: En ung Al Pacino går under cover i New Yorks lädergayvärld för att finna en homomördare som straffar homosexuella för sitt eget självhat. Filmad till stor del på faktiska läderbarer med faktiska, cruisande leather daddies i den då fortfarande tabu gayvärlden, ljudet blev inte sällan saboterat av de arga klubbesökarna att de fick göra voice overs i efterhand vilket ger ett distanserat, underligt intryck. Eftersom du är intresserad av gayhistoria.

S4. I sommar kommer jag definitivt att läsa MY YEAR OF FLOPS av Nathan Rabin, baserad på hans artiklar i AV Club. Lisa rekommenderar alla att köpa, eller åtminstone läsa gratis på nätet, inte minst artikeln om filmen som drog igång hela projektet – ELIZABETHTOWN. PS. Åååååhh, och du kan också kolla in ALUCARDA, en mexikansk nunsploitationrulle om religion och kvinnlig homosexualitet/djävulsdyrkan.

Sam frågar:  1. Hur började ditt intresse för exploitation filmer? 2. Vilken genre inom exploitation är din allra favorit samt den sämsta, och varför. 3. Vad tycker du om dom s.k. Disturbing movies t. ex. Salo, a serbian movie, irreversible m.m. Är de verkligen bra ur ett filmperspektiv eller är de onödiga provokativa filmer?

Och låt mig börja med att jubla över ännu en fråga om film: hurra, jag bara älskar när folk frågar mig om film! 1. Jag minns inte riktigt hur det började. Det har alltid varit intressant att hitta filmer som inte är mainstream, även om jag givetvis tittade på mainstreamfilmer större delen av mitt liv. Min man lärde mig mycket om exploitationfilm när vi träffades – han har tittar på exploitationfilm cirka 25 år längre än vad jag har, han har läst enormt mycket om film, pratat med många människor, han har intervjuat regissörer och debatterat med journalister. Han har mycket intressant att säga om exploitationfilm, och han introducerade mig till många genrer. 2. Jag har ingen som jag tycker är bäst eller sämst, jag kan njuta precis lika mycket av en roman porno som en glamourös giallo eller funky blaxploitation. Däremot verkar jag oftast mest vara sugen på att kolla på giallo eftersom jag finner dem avslappnande, medan jag måste ha mycket energi för att orka med att titta på t.ex. italiensk polisfilm eller en filippinsk actionrulle och kunna göra den rättvisa. 3. Jag har ingen åsikt huruvida de är bra eller dåliga. Min åsikt är väl att om det finns något som folk älskar lika mycket som att bli äcklade eller chockade, så är de att bli förnärmade eller ha moraliska ställningstaganden mot något. Givetvis måste man nämna filmen CANNIBAL HOLOCAUST när man diskuterar ämnet – en film som hanterar fenomenet hur västvärlden i sitt sökande efter chock, snusk och död förgör alla omkring sig för att kunna filma det och sälja för profit. Vad tar man med sig ifrån filmen? Man tar med sig hur hemska djurslaktscenerna är, scenen där en sköldpadda blir halshuggen eller en kvinna hänger igenomspetsad på en påle. Det är därför den är berömd. Vad kan man säga om detta? Jag tror att man måste titta på varje film på det sättet den var menad att bli sedd. Man kan inte se på CANNIBAL HOLOCAUST på samma sätt man ser på en film av Buñuel – den är inte menad på samma sätt, ämnad för samma publik – det handlar inte om att den ena är bättre och den andra sämre, de är två skilda genrer. Filmen kan givetvis fortfarande vara bra.

Kristina frågar: 1. Vad var de viktigaste skälen till att du flyttade utomlands? 2. Motsvarande fråga, fast varför du flyttade tillbaka till Sverige? 3. Vilka är de värsta kulturkrockarna du stött på med din man? 4. Tipsa om bästa veggiematen? 5. Viken artist skulle du betala mest för att få se live? 6. Vad är ditt drömyrke?

1. Jag ville egentligen inte flytta utomlands alls. Jag skulle bli bibliotekarie, men tog en sommar på irland innan jag skulle tillbaka. Jag trivdes, och stannade. 2. Jag fick barn. Det blev ohållbart för vår situation. No judgement för folk som har barn på irland, i dublin – för mig fungerade det inte. 3. Det minns jag inte – givetvis har vi många krockar, men jag kan inte komma på några riktiga exempel som är specifika för oss från olika kulturer. 4. RISOTTO är bästa veggiematen! Fucking delikat, löjligt enkel att göra, finns en miljard olika varianter och alla smakar mums filibabba. Dessutom är det fint, man serverar finmat. 5. Jag betalade 50 euro för att se Roy Ayers om jag inte minns fel, det var antagligen den dyraste spelningen jag gått på. Jag går inte på så många gig, men jag hade gärna velat se Morricone när han lirade i Dublin nu nästa vecka, där hade jag gärna betalat en rejäl slant – helskotta vilken upplevelse! Sista spelningen jag var på (och betalade, alltså inte gratisgigs där polare fixade biljetter till sina Doors coverspelningar och dylikt) var på var ett par år sedan när jag gick på Gil Scott-Heron, så ni förstår att det var ett bra tag sedan. 6. Jag har inget drömyrke alls. Jag vill gärna hålla min underhållning separat från min inkomst. Jag planerar att plugga till revisor om ett par år, när sonen är lite äldre. Fuck yeah.

Ha en trevlig vecka nu, fortsätt gärna frågor om diverse och hör av er om det är något. Avslutar med facebookbild av familjen.

DSCF2584

Nej, ändrade mig. Avslutar med en till bild av hur hemsk det är på irland. Ja, det är en häst som någon har dumpat på en (inaktiv) byggarbetsplats eftersom det är behändigt pga gratis staket. Det fanns två hästar bredvid varandra (obs, med staket mellan). Hästen är till vänster på bild och hade inget vatten pga varmt och soligt väder, annars finns det ju gott om vatten på irlands mark.

DSCF2576

Annonser

One thought on “Frågesvar! Hurra, Lisa är åter!

  1. Hurra! Har aldrig varit på Irland och därmed inte i Dublin (min frus födelsestad) men oooh, bilderna och beskrivningarna lockar VERKLIGEN! Härligt också att du ”vet” vad jag gillar för film 😉 Får se om jag hittar någon av dessa i random videobutik eller om jag får försöka mig på typ, eh vahettere, ”nedladdning” en regnig dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s