Vad är exploatering?

Fanny skriver ju alltid enormt intelligent, och det är inte ofta jag inte håller med henne, även om jag till stor del inte lever som hon lär. Jag kan inte påstå mig lika intelligent eller lika bra på att uttrycka mig, men jag tänker iallafall skriva emot mycket av hennes gruntanke i ämnet porr.

Fannys bild av porr är något annorlunda från min egen, eftersom Fannys politiska ideologi skiljer sig från min. Som kommunist ställer sig Fanny emot samhällets marknader i stort, där arbetskraft köps och säljs till överklassens vinning. Jag kan inte påstå mig vara speciellt beläst på ämnet, och därför kommer allting att vara en extrem förenkling. Kanske är det därför jag inte håller med henne, jag vet inte. Kanske håller jag med henne, men är för lat i min egen bekvämlighet som medelklasskvinna, på samma sätt som jag kanske håller med arga veganer som anser att det är förkastligt att föda upp djur bara för att döda och äta dem, men ändå inte orkar faktiskt agera därefter. Kanske.

Nå, Fanny beskriver porr som förtryckande på två plan. De agerande (kvinnorna) blir förtryckta som arbetare på samma sätt som andra arbetare, och de förtrycks i sitt kön, som könsvarelser. Redan här måste jag bestämt motsäga Fannys tolkning – även om jag förstår hennes poäng att kvinnor oftast sexualiseras inom porr, finns det ingenting som säger att kvinnor enbart sexualiseras. Inte för att göra hela Per Ström-grejen, men att ställa sig emot porr i sig på grunden att det förnedrar kvinnor är väl ändå att vara lite väl selektiv? Nu diskuterar Fanny mainstreamporr, och visst är det överväldigande könet just kvinnokönet inom mainstreamporren, om man ignorerar den manliga homosexuella porren, men det är väl fortfarande underligt att vara emot porr i sig för att det är kvinnoförnedrande. Snarare borde man väl vara emot kvinnoförnedrande porr, men då kommer man ju in på Fannys andra resonemang: att porrarbetare utnyttjas som just arbetare.

Fannys resonemang är absolut hållbart om man, som Fanny, anser att köpande av arbetskraft är något som man bestämt måste ställa sig emot. Jag själv är, som jag sagt tidigare, lat. Jag anser att porr är precis som all annan underhållning, att det är underhållning, och att underhållning alltid kommer att spegla samhället vi lever i och alltid sluta med att någon tjänar pengar på det. Ställer man sig emot mainstream underhållning i stil med serier, musik, film, media eller litteratur så kan jag förstå hur man ställer sig emot mainstream pornografi på samma plan, och absolut med stor rätta, även om jag personligen gillar mycket av mainstreamunderhållningen jag konsumerar. Ställer man däremot krav på porr som man inte ställer på annan underhållning handlar det om något annat. Sexism är sexism, och porrens underhållning kommer att spegla samhällets sexism på samma sätt som den underhållning vi ser i romantiska komedier eller Beyoncéplattor. Kan vi ställa oss emot den? Javisst, sexism är väl alltid dåligt? Att däremot ställa oss emot sexistisk porr och vara emot porr i sig, medan man ställer sig emot sexistiska komedier men gillar komedier i sig, det ser jag som antisexistisk dubbelmoral, vilket Fanny, till sin heder, inte gör.

Vad är egentligen exploatering? Kan man säga att någon exploateras mer inom porren än annan film? I mitt tycke, nej. Den egentliga skillnaden handlar mer om vad som anses som lämpligt, och därmed vad som blir allmän egendom – familjefilmer är lämpliga, och därför kan man förfölja stjärnor av familjefilmer i större utsträckning än man kan göra porrstjärnor. Filmstjärnor anses som ideal, livsstilen anses som den bästa man kan uppnå, och ändå är dessa människor de minst fria av alla. De kan inte gå någonstans, inte göra någonting. De kan inte röra sig fritt någonstans, de är som djur på zoo, och överallt tjänar man pengar på detta till ännu högre grad än man gör deras arbete. Och vad är alternativet? Att arbeta som löneslav någon annanstans, mer timmar för mindre pengar? Är det att exploateras mer som filmstjärna eller som svartstädare?

Våra kön är våra egna, vår sexualitet vår egen, lika mycket som vår arbetskraft. Det samhälle vi lever i gör det omöjligt att leva på ett sätt som är totalt orelaterat till kapitalism på alla plan. Gör detta vår sexualitet till något som vi inte längre kan hantera, något vi borde skyddas ifrån? Jag anser inte det, men å andra sidan är ju jag själv, precis som alla andra, produkten av min egen historia i ett samhälle som ställer individen till svars för sin egen uppfostran.

Jag vill även göra en poäng av att jag inte använder min favoritbild av tjejen som säger att man kan köra upp patriarkatet i hennes röv. Det känns som att jag använder den bilden på tok för mycket. Faktum är att jag tror att jag har ett problem och borde sluta använda den eftersom det antagligen bara är jag som tycker att den är helt fantastisk och kommer på mig själv med att skriva inlägg för att kunna illustrera med bilden. Kunde jag ha den som min header hade jag aldrig skrivit ett ord till i hela mitt liv, amen. Och jag inser givetvis att min humor, både i den underhållande musikvideon och den lustiga bilden egentligen bara gör att de människorna som deltagit egentligen blir exploaterade ytterligare, men det är just precis det jag menar. Jag själv, personligen, i min konsumering är en del av problemet, vill jag göra en förändring inom underhållning får jag börja med att förändra samhället vilket cementeras dagligen med underhållningen vi får matad. Personligen ser jag mer av ett problem i att amerikas pryda, högersamhällskultur får frodas i ideal som framställs som realistiska i diverse mainstreamfilmer, eftersom detta inte verkar ses som ett lika akut problem som porren, som dagligen granskas och utvärderas som orealistisk och problematisk.

Annonser

5 thoughts on “Vad är exploatering?

 1. Jag kommer att läsa det ‘på riktigt’ i kväll. Jag känner Fannys idéer om porr som hen skriver i bloggen. Vad jag ibland gör är att läsa/fråga om allt detta och (det är klart^^) vad jag tänker själv – och så går jag till prostituerade. Ha ha, – nej^^. Jag bor i ett hus, och hyresvärdinna ägar huset och ”Stundenhotel” (inte bordell). Jag känner många prostituerade och talade med flera om jobbet, vi lever nu ”dörr till dörr” och vi har prostituerade här i kvartern som är 20 – 60 år (och tyvärr, det är helt klart 100% förtryckelse, ibland yngre).

  Jag kan inte säga att ja visste vad är bra – tvärtom. Men jag lyssnar vad de säger. Jag träffade en prostituerade varje dag som jobbar här för flera år sen och fortfarande. Hun sa allt jag tänkar vore ganska fel! Hun gillade jobbet, hun hade ingen hallick och han hade bestämt sig att jobba som hora. (Vad vet jag, 95% säkert har en hallick som exploaterar kvinnor. Hun hade ingen. Alla unga kvinnor som jobbar här och kommer från Östeuropa har en hallick och är fruktansvärt exploaterad, såklart).

  Det är allt ganska svårt…. Vi har nu, som i Stockholms Södermalm, ”gentrification” i vår gammal arbetarekvarter, St. Georg i Hamburg. Unga rika människor tycker om ”dirty chic” (arrrrrrrrrrgh) och falla in i gamla stadsdelar, Schanzenviertel, Neukölln (Berlin) osv.. Hyran kommer snart att bli väldigt för dyrt tack till ”cool people”. Ibland försvinnar alla efter några år och fallar in i andra stadsdel som är ”cool now”. Ibland stannar de.
  Och alla nyliberaler och moderaterna och i Tyskland miljö/gröna vill driva ut de fattiga och de prostituerade som är+var här i St.Georg under flera årtonden. Jo, det låter bra, juhu…”ta bort prostitution, ta bort alla som är fattiga”. Men de ljuger bara…
  Vad de vill är agera som rika som köpa huset i urgammal bynen och skriker ”ta bort bönderna nu! det stinker här!” (finns, verkligen, ofta – helt korkad. ‘Stylomater’, det är vad de är. Och de självklart tror de vore ”subversiv” eller ”vänster”-människor. Vad de gör är exploatering också! Men det kallas för ”friheten”. Det är ”not in my backyard”-strategi.)

  De prostituerade skulle försvinna och jobbar –>ut från staden. (Det är klart at prostitution kommer inte att försvinnas just nu i mitt av kapitalismen. Ingen vet om prostitution kommer att försvinnas alls; säkert vore det underbart, ingen kan nu kallas prostitution för ”friheten”. )

  Som det är nu jobbar prostituerade mitt i staden här, och de känner sig väldigt tryggare här. Jag frågade hela tiden. Vissa arbetar redan 20-25 år här – och säger de vill gör det så.

  Ingen kan säger vad vore bra, tror jag. Man vet inte vad är bra. Ingen vet. Alla vet att har en hallick är exploatering. Majoriteten tänker att de vore bra om det fanns inte prostitution – men som jag vet åka 50-70% av alla män till prostituerade?? Franz Kafka gjorde det, James Joyce gjorde et, inte bara ”machos”.

  Off topic – den tyska radion hade ~ 1990 en gammal, ganska fin serien om prostitution i antiken, i medeltiden, i 19. sekel, nu… tyvärr på tyska ;-). Jag hittade gammal cassetter igår.

  Finns också det här om exploatering och prostitution, exempelvis USA här: http://www.counterpunch.org/2007/01/27/the-double-life-of-prostitution-in-america/
  (Fruktansvärt).
  Om jag vore politiker jag visste inte vad jag skulle göra, men jag skulle säger – om det finns prostitution så stanna alla här och de rika kan inte ta bort prostituerade —> out of town where even more of them are murdered.

  Om exploatering, prostution och soldater, igen counterpunch, men det stämmer för alla länder: http://www.counterpunch.org/2007/07/11/privatizing-women/

  ixquick^^ or google –> counterpunch prostitution exploitation om du vill – finns flera bra artikler där.

  • Fast prostitution, gatuprostitution och porr är tre skilda problem, anser jag. Även om det är sexarbete kan man inte lägga prostituerade och porrskådespelare i samma kategori. Prostitution är en om möjligt ÄNNU mer komplex fråga, och det är ju som du säger svårt att kämpa för prostituerades rättigheter samtidigt som man vill skydda dem.

 2. Ping: Två sidor av myntet. | genus SCHMENUS // din nya favoritblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s