Du gör det så svårt för mig, Marcus Birro.

Alla har säkert redan läst Birros krönika ”Den svenske mannen bryr sig inte om att mediefeministernas kulor viner.” i vilken han slår fast att svenska män inte bryr sig om jämställdhetskampen eftersom de är alldeles för upptagna med att vara jämställda. ”Det finns inget förtal så starkt att det kan förändra ditt hjärtas språk. Du äger tolkningsföreträde till ditt eget liv. Ingen annan.”, fastslår Birro pompöst. Sedan begär han tolkningsföreträde i allas relationer och förklarar att svenska män är jättesnälla, ingen anledning att diskutera strukturer i heterosexuella relationer eller kvinnohat, det tar bara massa onödig plats i media där man kunde diskutera andra, viktigare saker, som t.ex. Marcus Birros känsloliv eller allt bra Marcus Birro gör eftersom han är så Marcus Birro-bra. Birro himlar med sina himmelsblå och fastslår att stackars medelålders vita män minsann får ta en jävla massa skit från mediafeministerna som minsann aldrig är nöjda, som letar efter saker att gnälla om. Anledningen till detta missnöje förklaras inte – kanske har feministerna fått för lite kuk, vilket ju inte är något en snäll svensk man skulle säga, eller också är tjejer bara gnälliga, något som Birro själv aldrig skulle vara skyldig till.

Glansiga ögon – kanske är de tårar av besvikelse att vi inte bara kan acceptera hur snälla alla är?

Som trogna läsare kanske minns har jag skrivit om Birro tidigare, när jag först snubblade över honom och fick spel på att t.om. Expressen hade sjunkit så lågt att de publicerade gnälltexter om hur jobbiga SJ är. När jag läser min tidigare text ler jag elakt och igenkännande – jaaa, precis så känner jag för Marcus ”Tolkningsföreträdet” Birro nu igen, den stackars snyftande vita mannen som gråter över att det är så jobbigt att bli attackerad för att man är man, när man ju är så snäll. Snäll snäll snäll, som alla bara är dumma dumma dumma emot med sina dumma diskussioner om att han skulle ha något slags tolkningsföreträde i samhället, eller att det skulle vara en fördel att som man slippa få hotbrev om att någon skall skära av honom kuken och våldta hans barn till döds. Sådana grejer. När han ju både diskar och pratar med förskolepersonal.

Inte alla män näthatar kvinnor, skulle Marcus Birro förnärmat kunna säga när han hört att typ 100% av kvinnor i offentligheten får extrema hot från idioter som vill tysta dem. Gud vad jobbigt det är att vara man, när det finns så mycket skit som andra män gör. Problemet här verkar alltså ligga i att män behandlar kvinnor illa, kvinnor behandlar kvinnor illa, och problemet ligger hos de lättkränkta mediafeminister som inte kan ta skämt och letar efter problem, alltmedan snälla män med ”Tolkningsföreträdet” i spetsen är jättebra och gör jätteviktiga saker, som att lämna barn och ”tagit strid för de sjuka och de hemlösa”. Det spelar ingen roll att vi lever i ett samhälle där cirka 100% av damer har blivit tillsagda på ett eller annat sätt att de inte riktigt äger sina kroppar, för ”Tolkningsföreträdet” har ett viktigare budkap att förmedla i sin livsomfamnande vishet, nämligen att störst av allt är kärleken. Hakuna Matata, sluta gnäll över strukturer och bara acceptera att svenska män är snälla, de är jämställda, de tar ut soporna och fäller ner toasitsen och skriver om SJ, och vad kan man egentligen mer önska sig?? Om vi bara kunde slappna av lite och lyssna på hur det egentligen ligger till. Lilla gumman.

Jag tycker inte om när man generaliserar och ställer sig som representant för en hel grupp. Det är ungefär lika enkelt att tala för alla svenska män som det är att tala för alla brunhåriga. Jag absolut vägrar att ha ”Tolkningsföreträdet” som representant för alla ”trofasta och godhjärtade” svenska män. Vi lever i ett samhälle med strukturer. Att Birro ser på svenska män som jättesnälla där de är ute och går med (förhoppningsvis) sina barn och cykelhjälmar ändrar ingenting om hur dessa strukturer fungerar, utan är egentligen bara en annan formulering av Avpixlats berömda text SVENSKA MÄN ÄR BÄST I VÄRLDEN.

PS. Plötsligt slår det mig att Birro kanske är sarkastisk? Poe’s Law in action.

Annonser

9 thoughts on “Du gör det så svårt för mig, Marcus Birro.

 1. Om sarkastiskt eller inte (det förstår ni alla bättre än ‘utlänningar’) – det är roligt att läsa hens slut i Expressen.

  Utan kärlek
  flimrar ditt liv förbi.
  (choir of the angels: oooooh shaaa laaa laaa….)
  Och det är du
  som har a….
  (choir of the angels osv.)
  aaaannsvar över din
  (lite techno här, ojnk ojnk ojnk ojnk tschack iiiiij!! ojnk…)
  kääääärlek,
  (du gamla, du fria spelar lite tyst i bakgrunden)
  iiiiiiingen
  annan.

  Kanske han är sarkastiskt. Kanske hen är nästa som kommer att sjunga i eurovision’s song contest. Kanske du och dina läsare kan skriva ‘a song’ för honom^^.

  • Vi kan få Carola att sjunga. Jag tror säkert att hon skulle vilja sjunga en sång om hur individen bär ansvar att inte klaga om orättvisor, som ett sätt att förbättra samhället.

 2. ”‘Du äger tolkningsföreträde till ditt eget liv. Ingen annan.’, fastslår Birro pompöst. Sedan begär han tolkningsföreträde i allas relationer […]”. Haha! Precis! Huvudet på spiken..

 3. Texter som den här, om Marcus Birro, är verkligen en guilty pleasure för mig. Jag tröttnar aldrig på dem trots att en liten röst i mitt bakhuvud piper ”Mobbning!” så högt den bara kan. Men han lär sig verkligen inte, han är så privilegierad och så otroligt självcentrerad att det känns som ett skämt. Att han dessutom är kristen känns bara och gång på gång refererar till Gud känns bara som körsbäret längst upp på tårtan.

  ”I stället för att sitta på Södermalm och teoretisera fram strukturer har han fullt upp med att vara en del det vardagliga praktiska jämställdhetsarbetet.” Dvs, det som han gör? Marcus Birro bor på Södermalm i Stockholm, där sitter han och fantiserar ihop sina krönikor varje dag. Sitter och teoritiserar om de strukturer som han tycker finns i samhället. Gulligt att han dessutom sätter de män han ser på Södermalm varje dag som norm över hur jämställda alla svenska män är i hela Sverige. Han ser män som bor på Södermalm och säger att de inte bor på Södermalm? Eller kanske att de har bättre saker för sig än att sitta hemma hela dagarna.

  • Jag skulle aldrig någonsin säga något sådant till Birro. Aldrig. Googlar han sitt namn får han veta min åsikt om honom, men jag väljer att inte tro att det är mobbing om jag faktiskt inte säger det till honom. Däremot tänker jag inte förneka eller bortförklara något, jag är elak mot Birro. Men Birro är stor, han kan hantera att en ingen från västerås skriver elakheter om honom som svar om hans kloka ord om hur han är för upptagen med jämställdhet för att hinna tjata om jämställdheten.

   • Nej, jag tycker inte att det är mobbning. Men jag tycker att det är spännande att han aldrig någonsin verkar ta till sig någon kritik, oavsett hur många gånger han blir överbevisad. Hur han kan fortsätta skriva krönikor som inte klarar av att hålla sig till en röd tråd. Hur hans resonemang byter riktning så många gånger att en ibland undrar om han ens har läst igenom krönikan efteråt. Som mitt exempel i kommentaren. Han fascinerar mig för han verkar se sig själv i den absoluta toppen av svenska skribenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s