Kändisdyrkan

Kändisdyrkan är ett sådant ord som dyker upp ibland och som jag oftast inte grunnar så mycket på. Tills detta hände. Alltså att Morgan Freeman skulle ha sagt att media inte skall fokusera på gärningsmannen utan snarare på offren, när folk blir ihjälskjutna i staterna.

Morgan Freeman är säkerligen en alldeles utmärkt människa. Han är säkert snäll och smart och trevlig att ha att göra med, säkerligen är det en människa som andra människor tycker om att umgås med. Men han är inte Gud, trots att han i varenda film han har varit med i (som jag kan minnas) har spelat en gudomlig karaktär, med sin gudomliga röst och sin gudomliga äldre-svart-amerikan-visdom. Men han är inte Gud, det finns ingenting som säger att något Morgan Freeman har att säga om någonting skulle vara intressantare eller mer beundransvärt än någonting som, tja, som min lillasyster skulle ha att säga. Det finns många psykologer och experter (och annat skitfolk, som de säger) som uttryckt samma tanke tidigare, alltså människor som borde veta mer om andra människors tankar än vad Morgan Freeman borde göra, och ändå så struntar folk i psykologerna och flockar för att avsmaka Morgan Freemans bildliga penis.

Ett annat exempel är Beyoncés klagomål om att kvinnor inte tjänar tillräckligt med pengar. Beyoncé har pengar, hon har väldigt mycket pengar, och hennes åsikt att män har mer makt än kvinnor därför att män har väldigt mycket pengar rimmar  illa med fotografierna som är tagna för att illustrera intervjun, där Beyoncé poserar halvnaken.

Inga problem med det, tänker ni kanske – slut shaming är vedervärdigt, givetvis är man inte mindre värd som människa om man klär sig utmanande, inte blir ens åsikt mindre värd? Mjo, det blir den allt om man tidigare skrivit en sång om hur äckliga kvinnor är om de klär sig utmanande med text som inkluderar men inte begränsas till ”Nasty put some clothes on, I told ya, Don’t walk out your house without your clothes on, I told ya. Girl what ya thinkin’ bout lookin’ that to’ down, I told ya. These men don’t want no hot female that’s been around the block female, you nasty girl!”. I musikvideon får man se hur männen äcklas och skakar på huvudet åt den äckliga nastytjejen, nej nej nej, inte vill man gifta sig med en sådan, man vill ha rena flickor som klär sig anständigt och flickor i tajta byxor kan man peka på och skratta åt. Det är du som är problemet med manssamhället, Beyoncé!  (Jo, hon var med och skrev låten.)

Och vad är då problemet? Problemet är att man projicerar intelligens på människor därför att man vill att skådespelare skall vara intelligenta, eller hurrar över feminism där feministen kan ”bjussa på sig själv” nog att visa tuttarna och ha värsta slut shamingen eftersom kvinnor är äckliga. Problemet är att man inte ifrågasätter artister eftersom de uttalar sig som privatpersoner och inte som uttalade experter, eftersom de inte är experter.

Jag har missförstått hela grejen med kändisdyrkan. Problemet är inte att man köper alla Beyoncés plattor (Lisa visar sin rätta mentala ålder – 100 år gammal, resten av världen köper MP3-filer) eller att småtjejer och tanter onanerar till Twilight. Problemet är att artister tillåts tala, och att de blandas samman med folk som presterat med hjälp av sitt intellekt snarare än sin behagliga röst, sitt bedårande yttre eller förmågan att låtsas vara någon annan.

 

PS. Cred till Matilda, som var den som skrev om låten ifrån början. Menar inte att sno hela poängen, men den passade så bra in i mitt resonemang.

Annonser

6 thoughts on “Kändisdyrkan

  1. men just ja! den gamla dängan! tänk va fort man glömmer? va roligt om typ elle skulle fråga henne vad hon tycker om den låten idag? har också stört mig på att kändisar ska tala ut om fan och hans moster. vad vet dom? ”när jag åkte till afrika för att köpa mitt barn, jagmenaradoptera, så såg jag så mycket fattigdom” urk

  2. Hörde att obama uttalat sig om att hon var glad om hans döttrar hade beyoncé som sin förebild. Och det är ju lite intressant med tanke på att hon inte så o-nasty själv. Ända skillnaden mot tjejen i videon var ju typ att stringen syntes, i övrigt var ju outfiten inte jättelångt ifrån Beyones egna scenkläder. Ingen shaming, men man ska ju inte kasta sten i glashus liksom 🙂

    • Jag tror att antydan är att det är okej att vara sexig och klä sig utmanande så länge man gör det med klass, alltså i dyra sexiga kläder och med man och barn hemma som bevisar att man inte är en smutsig hora. Så slut shaming OCH klasshat. Snyggt jobbat, media.

  3. Hade inte tänkt på kändisar på det sättet. Men nu när du säger det så! Däremot tycker jag att en kan klaga på en företeelse fastän en själv inte är utsatt för det. Jag kan klaga på att det inte finns hemlöshet fastäm jag själv har tak över huvudet, till exempel.

    • Givetvis är det så! Däremot hade nog folk skitit i ditt klagomål om du inte varit med i Melodifestivalen. Faktum är att du säkerligen klagar om det idag, med talande tystnad från media. Folk klagar om hemlösa varje dag, och media skiter fullkomligt i både de klagande och de hemlösa eftersom de inte säljer nummer/annonsplatset eftersom folk inte vill läsa om det. Om du varit med i Melodifestivalen däremot, då hade det varit mycket intressantare än mitt klagomål om hemlösa, eftersom du på något sätt har en djupare insikt. (konstnärlig känslighet? vem vet.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s