BLOGGUTMANING! Första filmen jag inte gillat.

Jaha, Maggie May och ni andra som följer min utmaning. Givetvis tycker ni om Tarantino, alla tycker ju om Tarantino, och nu har han en ny film som är en hollywoodifierad version av en gammal klassiker. I detta fallet blir det DJANGO UNCHAINED som givetvis är en hyllning till den utmärkta spaghetti western DJANGO från 1966 (med Franco Nero, en underbart attraktiv skådespelare, och en theme tune som jag snurrat runt i flera år) men mer slavinspirerad.

Det är den slavinspirationen jag vill att ni bekantar er med, och därför blir veckans film….

  MANDINGO (1975)

Ah, MANDINGO. En film jag inte gillade något vidare, och av så många olika anledningar. En frustrerande handling, makabert dåligt skådespeleri, kvinnoförnedring och rasism på löpande band och en hafsigt ihopkrafsad romantisk handling som inte har någon som helst rättighet att existera, never mind söka publikens sympatier.

Nå, handlingen är så som följer: Maxwell och hans son Hammond bor i en rutten plantage i den amerikanska södern. De har många slavar. Hammond verkar tycka ganska bra om slavarna, vilket visas i scener där han ömt deflorerar en fjortonårig oskuld eftersom hon är ”sick of heat” som det beskrivs av doktorn, alltså blivit sjuk av att vara överupphetsad som en löpande hynda. I en annan scen måste han lämna rummet där en annan slav hängs upp och ner och smiskas blodig, eftersom han faktiskt inte tycker om att se på sådana saker. Hammond är en schysst kille, med andra ord. Om det inte vore för pappan Maxwells två önskemål: den ena är att han skall gifta sig med en fin vit flicka och skaffa fina vita barn, den andra är att han skall köpa en mandingo.

En mandingo, efter vad jag förstått, är en typ av slav som är extra stor och maskulin och som därför är perfekt att ha som gladiator. På fritiden, när mandingorna slogs mot varandra, så användes de som avlare för att slavflickorna skulle få extra stora, starka barn. Den stora mandingon som Hammond köper visar sig vara en bra investering då han genast tjänar pengar på slagsmålen, men å andra sidan är det inte en bra idé att ha en stor, svart hingst i samma hushåll som man har en sexuellt frustrerad och vit kvinnlig alkoholist. Den fina vita flickan som Hammond gifter sig med (sin kusin, som för sakens skull bär namnet Blanche) blir nämligen ignorerad av Hammond eftersom hon på bröllopsnatten visar sig ha en hymen som inte håller tätt, och Hammond – garvad efter tusentals svarta oskulder – genomskådar henne på en gång som inriden slyna. Det antyds att Blanche blev våldtagen av sin bror när hon var tretton år gammal, eller blev hon det? Fylletratten Blanche är alltför sexuellt hetblodad för att kunna vara den fina vita flickan svärfar drömt om, och snart drivs allt till sin spets.

Håll i åtanke under filmen att detta är en studioproduktion och att de väntat sig att faktiskt ha en stor hit med den här filmen. Vilken publik vände de sig till här egentligen? Publiken som ville se slavar förnedrade och orättvisan regera under ett par timmar av sitt liv? Obegripligt.

Annonser

One thought on “BLOGGUTMANING! Första filmen jag inte gillat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s