FOXY BLOGGUTMANING!

En film jag funderade på att titta på när jag hade grannen och Maggie May över på filmkväll var en riktigt cool blaxploitation, möjligen med foxy stjärtsparkaren Pam Grier. Det blev inte av, men det finns absolut ingen anledning att gå miste om detta bara för att man inte är i casa de Lisa, alltså blir veckans bloggutmaning….

   FOXY BROWN (1974)

Handlingen är så som följer: Foxy Brown är en läcker, karatesparkande ung dam vars polispojkvän precis tvingats genomgå en ansiktsförändring för att skydda sig från maffian. När Foxys knarkbror (Antonio Fargas!) tjallar och pojkvännen blir dödad tvingas Foxy ta ut en blodig hämnd genom att gå med i ett prostitutionssyndikat och krossa fienden inifrån. Enkel handling, fantastisk jäkla film.

Pam Grier är otrolig, hon har en sådan närvaro och klass att det inte går att se henne som något annat än en stjärna. Hon använder sina egna kläder i rollen, vilket är värt att poängtera om man sett vad hon har på sig. Musiken är fantastisk. Många av scenerna har gått vidare och blivit kultfenomen, inte minst den berömda Pickle Jar-scenen dom man inte kan skriva mycket om utan att avslöja slutet. Kort sagt, en av de bästa blaxploitationfilmerna jag sett, underhållning på ordentligt hög nivå och dessutom mycket innehållsrik om man är intresserad av den svarta underklassen under tidigt 70-tal.

Annonser

2 thoughts on “FOXY BLOGGUTMANING!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s