Våldtäkt

För ett par dagar sedan kom Maggie May förbi igen och vi tittade på TERRIFYING GIRL’S HIGH SCHOOL – LYNCH LAW CLASSROOM och talade om pornografisk utveckling, grindhouse, nyårsafton och våldtäkt, och mer specifikt varför våldtäkt är så vanligt inom film. Det finns många teorier angående detta, allt ifrån att män undermedvetet hatar kvinnor och vill se dem lida, till att det är ett bra sätt att få in mer tuttar i en ganska ledsen eller otuttig historia.

sadomania07

Min tanke bakom många blasé våldtäkter, alltså våldtäkter där de inte har direkt med handlingen att göra (vilket ju inte kan sägas om en rape revenge-handling) är att det finns få situationer som är så laddade som en våldtäkt, och alltså är det oftast en genväg. Inte sällan används våldtäkten för att fastställa hur genomrutten förövaren är, hur oskuldsfull eller dum offret är, eller också visar det sig att det inte var någon riktig våldtäkt eftersom offret älskade varenda sekund och i hemlighet var kär i förövaren, som genom sitt våld frigjorde kvinnan från ”sexual hang-ups”.  Det tredje scenariot är förvånansvärt vanligt, speciellt inom japansk film.

https://mondokanel.files.wordpress.com/2013/01/beautiful2bgirl2bhunter2b252819792529_aw-avi1.jpg?w=300

Med tanke på att våldtäkt är en sådan laddad situation används den – som jag funderat över tidigare – flitigt när man behöver en ursäkt för att gå totalt bärsärk på någon. En man vars fru blir våldtagen och dödad blir kastrerad och frustrerad till en högre grad, än den man som endast bevittnar sin frus obefläckade död. Givetvis är det värre för den stackars mannen att behöva leva med maktlösheten än det är för kvinnan.

Jag tror inte att våldtäkt av kvinnor inom film nödvändigtvis behöver betyda att regissören, producenten eller publiken tycker illa om kvinnor, ens undermedvetet. Jag skulle snarare säga att det är talande om synen vi har på kvinnor som fruar, mödrar, systrar, madonnor – objekt som man äger och har ansvar över, men inte riktigt kan förstå eller leva sig in i hur hon känner och mår. Kvinnor lägger ner enormt mycket tid med att försöka förstå män och förekomma deras önskningar redan innan han tänkt dem, medan män ofta nöjer sig med att man inte kan läsa andras tankar och därför inte behöver försöka (mycket grovt generaliserat). Därför är det svårare för en man, men också lättare, att se en kvinna bli våldtagen. Han känner att han sviker henne genom att inte kunna skydda henne, men han kan samtidigt inte leva sig in i situationen som han skulle kunna om en man blev våldtagen. Det är ett steg förskjutet, på gott och ont.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s