Rätten att vara dålig.

Two of the heeled shoes being sold to fit eight-year-olds
Dessa är menade för
sjuåringar eller dvärgar

Roligt nog med tanke på det här snacket om konsumentansvar fick jag idag reda på att det numera är ”förbjudet” (förklaring för situationstecknen kommer) att sälja sexualiserande kläder till barn under 12 års ålder på Irland. Många klädkedjor har alltså gått in i en pakt där de kommit överrens om att härma England och sluta sälja högklackade skor, hotpant, t-shirts med suggestiv text, BH:ar och bikiniöverdelar med stoppning, osv. Och det är väl bra. Antar jag. Dom skall inte finnas i affärer eller någon annanstans. Så det är väl bra. Men det får en att fundera….

Den enda gången jag har varit med på TV var när jag var på visit i Göteborg och blev intervjuvad av TV4 om vad jag tyckte om att Arnold Schwarzenegger ställde upp till val i Kalifornien. Då hade jag inte sett de glada bilderna av hur Arnold innan han blev känd levde rövare i Rio på något reseprogram i stilen Packat & Klart, så jag hade ingen jätteklar bild eller jättestark åsikt. Jag sade något i stilen att han gör väl vad han vill så röstar folk på honom om dom vill, och att folk får oftast vad dom förtjänar när dom kan rösta om saker och ting. Alltså, folk har rätten att kasta bort sin demokratiska röst för att dom tycker att det är kul och spexigt att ha Terminatorn som regent, men då får dom leva med konsekvenserna. Har vi samma rätt som föräldrar?

https://i1.wp.com/www.isciencemag.co.uk/wp-content/uploads/2011/06/Oh_Baby_London_Pink_Wannabe_WAG_Slogan_T_Shirt2.jpg
Menad för tvååringar eller Weng Weng

Vi kan nog alla komma överrens om att det inte är så snällt att ge sin tvååring en t-shirt med texten ”wannabe WAG”. Det sänder inte ut rätt signaler. Det är snudd på grymt, och totalt opassande. Varför någon skulle komma på tanken att över huvud taget aspirera mot att bli en WAG är för mig bortom allt förnuft, men att projicera detta mot en tvååring ens på skämt är äcklande. (WAG, för den som inte vet, är förkortning på ”Wives and Girlfriends” och handlar om flickorna som omger rika fotbollsspelare. Flickornas jobb är att vara vackra, tajta, moderiktiga, välmålade och tysta när deras män hängs ut i skvallerpressen för otrohet med prostituerade.)

Frances Fitzgerald (Children’s Minister på Irland) intervjuvas här om ”förbudet” som de kallar det. Enligt henne vet föräldrar ”instinktivt” vad som är lämpligt eller inte, men känner ibland press på oss att köpa opassande kläder pga andra barns kläder, löst översatt. Detta är ju en fullkomligt idiotisk sak att säga – som om föräldrar kände grupptryck att klä sina tvååringar i WAG-tröjor eftersom alla andra tvååringar har WAG-tröjor, och alla andra mammor som köpte tröjorna också tyckte att dom var vedervärdiga men alla måste handla och handla enbart för att alla andra handlar och handlar…. Är det så att man känner sådant enormt grupptryck att man inte kan låta bli att handla högklackade skor till sin sjuåring är man antagligen inte redo att bli förälder med allt vad det innebär. Kan man inte hantera ansvaret att handla kläder till sitt barn utan måste få regler uppsatta om att barnet inte kan få ha hotpants om hon är under tolv års ålder är det något i sanning galet. Min tanke här är att isåfall är om det är så illa att man känner grupptryck över sin tvåårings kläder som man inte kan stå emot, är kläderna nog det sista man borde oroa sig över, och att man istället borde se över hur denna totala brist på integritet och självrespekt ger uttryck på viktigare bitar av barnets uppfostran.

Jag tycker att det är viktigt att vi har rätten att välja fel. Det är viktigt att vi har valet att kunna följa Cosmos totalt idiotiska sextips, men sedan får vi leva med att vara ensamma och gravt överviktiga resten av livet om vi gör det. Tar dom bort rätten för oss att köpa Cosmo eftersom det är så jävla dumt har vi förlorat en rättighet. Det vi behöver i situationer som gäller våra barn är att folk skall ta mer ansvar och inte lägga ansvaret på butiken som säljer kläderna eller företaget som tillverkar kläderna att se till att det våra barn har på kroppen är normalt. Det är upp till oss att välja. Jag väljer att konsumera barnkläder till mitt barn, och gör därmet min del mot sexualiseringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s