Önsketänkande i januari

Det nya året inleds i vanlig stil med att jag blir bombarderad med program som ”The Biggest Loser”, ”Half-Ton Teen” och ”Fat Fighters” som påminner mig om att jag ätit för mycket mat ovh druckit för mycket alkohol över jul. Eller, jag har inte gjort det, men tillräckligt många har gjort det för att det skall vara lönsamt att fokusera 80% av alla program om vikt i januari.

I mitten av 90-talet var Mozart-effekten en stor, fräsch nyhet som användes till att suga ut pengar ur medelklassföräldrar. Tanken var att barn som lyssnat på Mozart skulle bli mer intelligenta än barn som (antagligen) lyssnat på Djurens Brevlåda. Naturligtvis handlar detta mer om snobberi än något annat; inte snobberi som i ”Åh, är inte Mozart helt enkelt uuuuunderbar med ett glas skumpa, tralla-la, mörda en räv” utan snobberi som i dålig vetenskap. ”Jag vill allt det bästa för mitt barn och kan uppfostra det liiiite bättre än du kan uppfostra dina barn, eftersom jag kan allt om de sista vetenskapliga rönen om genvägar till ett bättre liv”, dundrar Svensson och bläddrar i sin Aftonbladet Hälsa. Faktum är att  studien som ”bevisat” att folk får (temporärt) högre IQ gjordes på college-studenter och absolut inte på barn.


Iden att genvägar till ett sundare, smartare, gladare liv finns att införskaffa för en varierande billig penning är varken ny eller orginell, men få kan motstå tanken att någonstans finns någonting som kan göra dig så gott som ny. Allt från detox (något så dumt att det inte ens finns någon riktig definition av vad det är meningen att det skall göra) till Activia (”bajsa dig smal”, det låter sunt) och alla insinuerar att det är okej, du kan fortsätta äta som en gris, dricka för mycket, röka för mycket och inte få tillräckligt med motion, så länge du också äter/dricker X. Åh, vilken vacker värld det varit om man faktiskt KUNDE börja om från början, tvätta insidan av kroppen fläckfri och glömma spriten, ciggen och chipsen. Men eftersom du inte kan det kan du lika gärna fortsätta dricka, röka och äta men ta en Actimel också, och poof! En sundare livsstil ahoj!

Annonser

One thought on “Önsketänkande i januari

  1. Ping: Nyår | mondokanelmondokanel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s